PLETNA

Tradicija
Po jezeru in do otoka se lahko zapeljete na različne načine. Eden od njih je s tradicionalnim čolnom, ki ga izdelujejo domačini in je znan le na Bledu – pletno. Njen izvor sega v leto 1590, njena velikost pa zagotavlja varno plovbo 20 ljudem. Prepoznali jo boste že od daleč, saj ima pisano platneno streho, ki vas bo zaščitila pred soncem in drugimi vremenskimi pojavi.
Pletno upravlja pletnar. To je zelo cenjen poklic, ki ga ne more opravljati kdor koli. Naziv se namreč prenaša iz roda v rod, zato pletnarstvo ostaja v družinah več stoletij. Pletnarji vas pričakujejo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v Veliki Zaki.

 

Kaj je pletna?
To je leseno plovilo z ravnim dnom; na premcu se špičasto zaključi, na krmi pa je razširjeno s pragom, ki potnikom omogoča vstopanje na pletno. Čoln se poganja s posebno »stehrudder« tehniko, se pravi stoje in z dvema vesloma.

Izvor imena
Pravijo, da se tako imenuje zaradi strehe, ki je bila nekoč pletena. Druga razlaga pa trdi, da ime izvira iz nemške besede »plateboot«, ki pomeni čoln z ravnim dnom.

 

Doživite
Prisedite v pletno in dovolite, da vas pletnar zapelje na ogled z jezera. Prav poseben občutek je in zagotovo vam ne bo žal. Pravzaprav velja pravilo, da kdor se ni peljal s pletno, ni zares obiskal Bleda. Najamete lahko tudi čoln, vendar boste morali veslati sami